- Αργυρόπουλος
- I
Επώνυμο οικογένειας Βυζαντινών λογίων.1. Ιωάννης (περ. 1415 – 1487). Λόγιος και σοφός της Αναγέννησης. Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία, παραβρέθηκε στη σύνοδο της Φεράρα και Φλωρεντίας (1438) ως απλός διάκονος και ασχολήθηκε με την εκμάθηση της λατινικής στην Πάντοβα της Ιταλίας (1444). Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, κατέφυγε στην αυλή του δεσπότη του Μιστρά Θωμά Παλαιολόγου, ο οποίος και τον έστειλε ως πρεσβευτή του στη Δύση για να εξασφαλίσει ενισχύσεις για την άμυνα της Πελοποννήσου. Παρά τις προσπάθειές του, ο Α. απέτυχε στην αποστολή του, αλλά αποφάσισε να παραμείνει στη Φλωρεντία, όπου του δόθηκε η έδρα της ελληνικής φιλοσοφίας και ποίησης στο τοπικό πανεπιστήμιο. Ο Α. χρημάτισε διδάσκαλος του Πέτρου και του Λαυρέντιου των Μεδίκων και ήταν τόση η φήμη του ως ελληνιστή, ώστε πολυάριθμοι νέοι πήγαιναν στη Φλωρεντία για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του και να εντρυφήσουν στη διδασκαλία του. Μεταξύ των μαθητών του ήταν ο Δονάτος Ατσαγιώλης, ο Πανόνιος και ο Άγγελος Πολιτιανός, οι οποίοι διακρίθηκαν ως συνεχιστές του λαμπρού φιλολογικού έργου του διδασκάλου τους. Τα κυριότερα συγγράμματα του Α. είναι τα εξής: Εισαγωγή και σχόλια εις Πορφύριον και Αριστοτέλους όργανον, Παραμυθητικός προς τον βασιλέα Κωνσταντίνον επί τω θανάτω της εαυτού μητρός, Περί της Αριστοτελικής φιλοσοφίας, Περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος προς τον μέγαν δούκα Νικόλαον Νοταράν, Λόγος περί της συνόδου της Φλωρεντίας, Λόγος παραμυθητικός προς Κωνσταντίνον τον αυτοκράτορα επί τη τελευτή του αδελφού του Ιωάννη Παλαιολόγου και Σχόλια εις τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλους. Ο Α. έχει μεταφράσει στη λατινική πολλά έργα του Αριστοτέλη και άλλων αρχαίων φιλοσόφων.2. Ισαάκιος (τέλη 15ου αι.). Μουσικός, γιος του προηγούμενου. Ήταν περίφημος κατασκευαστής πολύαυλων εκκλησιαστικών οργάνων και διετέλεσε αυλικός αρχιψάλτης του δούκα του Μιλάνου Γκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα και παρακοιμώμενος του πάπα Σίξτου Δ’.II
Προμετωπίδα έκδοσης των έργων του Αριστοτέλη, μεταφρασμένων στα λατινικά από τον Ιωάννη Αργυρόπουλο (Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη, Φλωρεντία).
Επώνυμο αγωνιστών του 1821.1. Ασημάκης. Καταγόταν από το Σκληρό της Ολυμπίας. Υπό τις διαταγές του Τζ. Χριστόπουλου, διακρίθηκε στη μάχη της Τραμπάλας εναντίον του Ιμπραήμ (1825).2. Γεώργιος ή Μαστρογιώργης. Καταγόταν από την Αρκαδία. Πολέμησε στο σώμα του Γ. Πλαπούτα. Σκοτώθηκε στη μάχη του Πούσι, κοντά στο Λάλα, την άνοιξη του 1821.3. Γεώργιος. Ήταν γνωστός και με το επώνυμο Χαϊδόπουλος. Καταγόταν από τα Καλάβρυτα. Επικεφαλής δικού του σώματος, πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Σκοτώθηκε στη μάχη των Δεμέστιχων, στην Αχαΐα, εναντίον των Αιγυπτίων.4. Σταύρος. Καταγόταν από την Ηλεία. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες επικεφαλής σώματος συμπατριωτών του.
Dictionary of Greek. 2013.